Natuurreservaat De Slenk Landgoed het Oostermaet

Natuurreservaat De Slenk Landgoed het Oostermaet

Natuurreservaat De Slenk is gelegen op Landgoed “Het Oostermaet” nabij Lettele in de gemeente Deventer. Het is eigendom van de Stichting IJssellandschap en heeft sinds 1994 de status van beschermd natuurmonument. Op dit uitgestrekte Landgoed van bossen, monumentale boerderijen, oude jachthuizen en rododendrons vind je ook De Slenk. Een beschermd natuurgebied van 7,2 hectare groot en al 44 jaar dé grote hobby van Hans Grotenhuis, vrijwilliger bij KNNV.

De Slenk is van oorsprong een nat beekdal geweest met aan de randen hooggelegen, stuifzandruggen. Waarschijnlijk is het lage deel tot rond 1900 in gebruik geweest als hooiland. Dit is ook goed te zien op onderstaande foto’s. Om onduidelijke redenen is het toen verlaten en vanaf dat moment is het eerst dichtgegroeid met berken en later, na de introductie van de Amerikaanse vogelkers in ons land, heeft deze agressieve soort bezit genomen van het terrein. Zo trof de KNNV het terrein aan toen zij hier begon met haar werk.

Hans Grotenhuis en Niek Lelieveld benaderen mij of ik voor een hun een paar luchtfoto’s wilde maken van het natuurgebied De Slenk. Beiden lid van de afdeling KNNV afdeling Deventer en zitten zich veel in voor het natuurgebied nabij Lettele. Hans Grotenhuis vrijwillig beheerder en mede verantwoordelijk voor de wederopbouw van dit prachtige natuurgebied, is op dit moment bezig om een boek te schrijven over dit gebied. Mij is gevraagd om een paar passende luchtfoto’s te maken van het gebied, om zo de tekst nog beter uit te laten komen. Afgelopen zaterdag 18 februari zijn we rond het middag uur het natuurgebied in getrokken met de drone om diverse foto’s te maken. Hans had van te voren al goed bedacht waar en op welke hoogte de foto’s genomen moesten worden, om zo de ligging van het perceel goed te laten zien. Het zonnetje scheen en het was redelijk windstil en dat gaf een mooi beeld op het perceel.

Hier onder de gemaakte foto’s, wil je meer weten over het Natuurreservaat De Slenk Landgoed het Oostermaet dan kun je contact opnemen met Hans Grotenhuis of met IJssellandschap.
Hans Grotenhuis : https://www.knnv.nl/afdeling-deventer/oostermaet-0
IJssellandschap    : https://www.ijssellandschap.nl/

“Natuurreservaat De Slenk Landgoed het Oostermaet”

Natuurreservaat De Slenk

Natuurreservaat De Slenk is gelegen op Landgoed “Het Oostermaet” nabij Lettele in de gemeente Deventer.

Natuurreservaat De Slenk Landgoed het Oostermaet

Facebook                          YouTube

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.