Koolzaadvelden Brassica Schalkhaar

Koolzaadvelden Brassica Schalkhaar

Het blijft een prachtig gezicht, de gele velden vol met koolzaad. Het wordt een steeds bekender product op de Nederlandse mark. De olie beter bekend als de Brassica Koolzaadolie is te gebruiken voor vele toepassingen. Meer weten over dit product? Kijk even op hun mooie website Brassicaolie.nl!

Dit geel gekleurde koolzaadveld is grotendeels omsloten door bossen waardoor het niet zomaar op valt. Het is gelegen op “Landgoed Frieswijk” in Schalkhaar onder de rook van Deventer.
Koolzaad (Brassica napus) is een eenjarige plant met gele bloemen die sinds kort weer in Nederland wordt verbouwd. Halverwege de twintigste eeuw werd in Nederland, met name in Groningen, maar liefst 30.000 hectare koolzaad verbouwd. Koolzaad is dus geen nieuw gewas, maar meer een herintroductie.

In de teelt van koolzaad wordt onderscheid gemaakt tussen winter- en zomerkoolzaad. In Nederland kiezen de meeste telers voor het verbouwen van winterkoolzaad vanwege de hogere opbrengsten. De vereniging Colzaco (voluit: Coöperatieve Koolzaadvereniging Oost Nederland Colzaco U.A.) is in december 2006 opgericht. De vereniging heeft als missie om een zo goed mogelijk rendement uit koolzaadteelt te halen door de regionale teelt, verwerking en afzet te coördineren. Koolzaad staat voornamelijk bekend om zijn olie, maar brengt naast olie ook stro en koek voort. Tevens kan koolzaad goed gebruikt worden als grondstof voor voedseldoeleinden. Het bevat namelijk Omega 3 en Omega 6 vetzuren. Ook wordt koolzaad nu gebruikt voor de productie van biobrandstof.

Het bloemrijke koolzaad vormt ook voor bijen een aantrekkelijke aanvlieghaven. De planten brengen veel nectar en stuifmeel voort waar de bijen graag gebruik van maken.

Foto’s Koolzaadvelden Brassica Schalkhaar – April 2020

Koolzaadvelden Brassica Schalkhaar

Het blijft prachtig om te zien, de koolzaadvelden van Colzaco/ Brassic op het Landgoed Frieswijk in Schalkhaar nabij Deventer.

Foto’s Koolzaadvelden Brassica Schalkhaar – Mei 2017

Koolzaad velden

Koolzaad velden van Colzaco te Schalkhaar.

Koolzaadvelden Brassica Schalkhaar

www.madebydrones.nl/bouw-projecten-overijssel

facebook                          youtube-subscribe

Wilt u reageren op dit bericht of meer informatie over onze diensten neem dan even contact op via onderstaand contactformulier.

Meer informatie