IJsselcentrale Harculo Zwolle

IJsselcentrale Harculo Zwolle

Centrale Harculo een begrip in de regio Zwolle, beter bekend als de IJsselcentrale! Het ligt zeer mooi aan de IJssel en er kan mooi gewandeld en gefietst worden. Het gebouw is niet heel speciaal maar wel een begrip in de regio. Vooral de hoge schoorstenen welke van ver te bewonderen zijn.

Op dit moment wordt de IJsselcentrale Harculo Zwolle niet meer gebruikt en zijn ze deze aan het slopen. Er is nog wel geprobeerd om dit tegen te gaan maar dat is niet gelukt. Hieronder een stukje historie van de Centrale Harculo.

De IJsselcentrale Harculo is genoemd naar de voormalige eigenaar en bouwer. De elektriciteitscentrale ligt aan de IJssel in de Overijsselse gemeente Zwolle bij de buurtschap Harculo!

De centrale is in 1955 geopend en had oorspronkelijk en had oorspronkelijk één schoorsteen. Later zijn er vier bijgebouwd. Van de vijf schoorstenen staan er nu nog twee, waarvan er nog maar één in gebruik is. Het hoofdgebouw is 240 meter lang en vijftig meter hoog! De centrale is, samen met nog 6 andere centrales in Nederland, eigendom van Engie Nederland, voorheen Electrabel. In 2012 is de laatste eenheid in diepconservering gegaan.

Van origine werd er steenkool gebruikt voor het opwekken van energie, maar later werd er overgestapt op aardolie. Het hart van de centrale bestaat uit een aardgas- en bio-oliegestookte combi-eenheid van 350 Megawatt. De centrale draait altijd op aardgas, maar af en toe wordt er ook op plantaardige olie of biomassa bijgestookt.

Vorig najaar maakte de eigenaar al bekend dat de centrale mogelijk gaat sluiten. Het bedrijf heeft in Nederland vier gasgestookte elektriciteitscentrales, die volgens een woordvoerder ‘amper de vaste kosten terugverdienen’. In april 2016 werd bekendgemaakt dat later dat jaar een begin wordt gemaakt met de sloop van de IJsselcentrale. Volgens eigenaar Engie bedraagt anno 2016 de waarde van de centrale voor de energievoorziening ‘nul’. Er wordt een lange periode uitgetrokken voor de sloop, de vergunning is verleend tot 31 december 2018.
Bron: Wikipedia

Opnames juli 2018:

IJsselcentrale Harculo Zwolle 2018

Sloop IJsselcentral Harculo te Zwolle. Deze foto's zijn gemaakt op 21 juli 2018!

Opnames januari 2018:

IJsselcentrale Harculo Zwolle

Sloop van de ijsselcentrale Harculo welke naast de ijssel in Zwolle is gelegen.

Opnames september 2016:

IJsselcentrale Harculo

De Centrale Harculo, ook wel de IJsselcentrale genoemd naar de voormalige eigenaar en bouwer, is een elektriciteitscentrale aan de IJssel in de Overijsselse gemeente Zwolle bij de buurtschap Harculo.

Wilt u meer weten over het toepassen van drones en social media beheer voor uw bedrijf, informeer gerust eens naar de mogelijkheden. https://madebydrones.nl/#over-ons

IJsselcentrale Harculo Zwolle

facebook                          youtube-subscribe

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.